english

English

deutsch

Deutsch

Frigiliana Turistinformation

Frigiliana i bergen.

Det är mitt hus! Det är att man där med vitkalkade väggar och rött tegeltak!


Byn Frigiliana

Frigiliana är utan tvekan den vitkalkade andalusiska byn historiska, kulturella och arkitektoniska referens i provinsen Malaga, och eventuellt ett av en samling av de bästa i Andalusien.

En vy av ett gnistrande, vitkalkade Frigiliana i den spanska solen.

En vy av ett gnistrande, vitkalkade Frigiliana i den spanska solen.

Inbäddat delvis på en bergsrygg och flanken på en höjd av cirka 400 meter och bara 7 kilometer inåt landet från kusten semesterorten Nerja, har Frigiliana en befolkning på cirka 3.000 och är fortfarande landsbygd, pittoreska och avslappnad. Det är också beläget i naturparken Almijara, Tejeda och Alhama och har en erkänd subtropiskt klimat med tydliga årstider men inte extrem.

Frigiliana är inte en kärnförande by, snarare är det linjär och följer konturen av berget sluttning där den byggdes. Detta gör att flytta runt gamla stan mycket enklare, särskilt om man har för avsikt att täta byn. Med detta sagt, även om det finns många bra restauranger, affärer och sevärdheter längs huvudgatan eller inom enkelt räckhåll, låt oss inte glömma att Frigiliana är en bergsby. Att utforska djupare in i byn och se vad charmig och imponerande saker det finns att upptäcka, kommer du oundvikligen att göra en del klättring.

Det finns två huvudgator i gamla stan: det är originalet, smala, kullerstensbelagda huvudgatan, Calle Real, som börjar sin slingrande kurs från 16-talet sockerrör fabriken och fortsätter genom Gamla stan tills det visar sig på andra sidan av hantverksmässig oliv bearbetningsanläggningen. Och sedan finns det nyare, bredare väg byggd för några år sedan som går runt i byn och har parkering på båda sidor.

Från villan, det är verkligen inte tar så lång tid att komma in by till fots och kommer fram till någon punkt inom. Byn är egentligen uppdelad i två skilda och separata delar: den gamla historiska kvartalet, vilket är den del närmast till villan, och den nya staden.

En letar spritely Frigiliana visa sin egen tropiska botaniska trädgård.

En letar spritely Frigiliana visa sin egen tropiska botaniska trädgård.

Araberna hade ett enormt stort inflytande på Frigiliana. Ingenstans är detta mer uppenbart tydligare än i dess arkitektur. Av alla byar i provinsen Málaga, är Frigiliana anses vara den bästa kvarvarande och bevarade exempel på detta. I själva verket är det byn med flest utmärkelser både i Axarquia regionen och landskapet. 1961 och 1967, var det tilldelades 1: a och 2: a pris respektive för Provincial Award för Beutification byar i Malaga. År 1982 det vann första pris för det nationella priset för att försköna och förbättring av byar i Spanien. År 1988 var det också tilldelades första pris för förbättring och försköning av andalusiska byar.

Tillbaka till toppen

En mycket, mycket kortfattad historik

Frigiliana haft en viktig plats i Spaniens historia under utvisningen av morerna. Byn har kvar en av de mest autentiska uttryck för traditionell morisk arkitektur i Spanien ses i sitt moriska kvarteren eller Hög Quarter.

Bebodd sedan 3000 f.Kr., var det också platsen för bosättningar av fenicierna och romarna. De byggde en borg och gav den namnet "egendom eller stad Frexinius" genom vilken stad har varit känd sedan dess. Men ursprunget till staden som sådan går tillbaka till den 9 och 10-talen med Construcción av ett slott (nonexistant) kring vilken en liten enklav utvecklas. Den här platsen skulle ha varit känd som Hins Challana i Caliphal gånger och som Fixmiana under Nazarine (moriska) regeln.

Liksom många andra byar i Almijara och Alpujarra (Granada) bergskedjor, var den viktigaste ekonomiska verksamheten för Frigiliana produktion av silke, oliver och dess derivat, druvor och fikon. Efter nedgången av kungadömet Granada och under regeringstiden av den katolska kungar fortsatte befolkningen är muslimsk och dess livsstil och seder förändrades inte särskilt mycket alls.

Men för att med tiden, den ökande dominans och kontroll som morerna utsattes de kristna skapade ökande problem och motsättningar, främst på grund av det alltför stora avgifter som uttas av morerna och den ständigt ökande restriktioner som deras religiösa tro och sociala sedvänjor . Följaktligen, och liksom i många andra byar i den kristna riket ökade morerna i Frigiliana upp mot den kungliga myndigheten.

Fästningen och avveckling av Frigiliana dominerade landskapet och bergskedjan Almijara, ett område som är svåråtkomliga och tjäna som en effektiv naturlig defensiv barriär. Det är inte förvånande att många moriska rebellerna drog fördel av detta svåra landskap och sökt skydd där i 1568 och på samma gång planera den stora och berömda slaget, som uttryckligen har återberättats på många plack ligger runt dagens byn. I den sista striden, var de trupper Luis de Requesens segerrik och morerna fördrevs från sin mark och tvingas scatter och bosättning på annan ort i södra Iberiska halvön. Legenden säger att många av de moriska kvinnor, på att upptäcka att de kristna hade vunnit den avgörande striden, snarare än att fångas upp av de kristna, kastade sig över klipporna.

Under 17th century drabbades Frigiliana en period av inaktivitet med en befolkning inte mycket större än ett hundra individer. I maj 1640 var Inigo Manrique de Lara heter greve av Frigiliana. Utvisning av morerna innebar att silkesproduktion övergavs, från vilken tidpunkt den viktigaste ekonomiska verksamheten blev odling av sockerrör. Vittnesbörd om detta är den största byggnaden i byn daterad till 16-talet, El Ingenio, den enda kvarvarande sockerfabriken i Europa fortfarande i produktion. Från denna period också är de Palacio del Apero, som för närvarande används som byns bibliotek och museum, och kyrkan San Antonio.

Under regeringstiden av Filip IV förvärvade byn titeln på stan, och bara många år senare mot slutet av 19th century, gjorde det till slut växa till en befolkning på cirka 3.000.

Tillbaka till toppen

Platser att besöka

Stora gamla sockerfabriken i Frigiliana.

Sista kvarvarande sockerrör fabriken i produktion i Europa.

El Ingenio

Huset byggt i slutet av 16-talet som en ädel hus vid Manrique de Lara familj, adeln i Frigiliana sedan 1508. Det är av Renaisance stil och står på två tusen kvadratmeter mark. Många av de framstående arkitektoniska byggnadens särdrag samlades in från den förstörda arabisk borg. Några av dessa poster ingår balkonger, smidda galler järn, rattar solen liksom den beatuiful väggmålningar på väggarna. Idag ligger den enda befintliga rörsocker fabrik i Europa, såväl som en oliv kvarn som fortfarande bearbetar oliver med hjälp av traditionella metoder.

La Ermita de Ecce Homo (Kapellet av Ecce Homo)

Kapellet av Ecce Homo

Kapellet av Ecce Homo

Kapellet i Ecce Homo, eller kapell Heliga Kristus av sockerrör som den kallas av byborna, är en plats av stort kulturellt intresse och för understaning traditionen i barock kristna högtiderna firas under påsken i Frigiliana. Processionen genom gatorna i de olika avbildningarna företrädare för den kristna tron har varit en tradition i Frigiliana sedan 16-talet. Men de avbildningarna som utförs genom gatorna är numera neobarroque från 20-talet, och det är svårt att fastställa exakt när de gjordes eller från vilken tid de datum. Ändå är de vittnar om livslängden för den tradition i byn. På askonsdagen finns det en procession från kapellet till Iglesia de San Antonio där det finns en carving av Ecce Homo, en mångfärgad träbit i neobarroque stil gjorde under andra halvan av 20-talet.

16th century sten vattenfontän och tråg.

Fuente Vieja sten fontän och tråg.

Fuente Vieja (Gamla Fountain)

Fontänen är från den 17: e talet och byggdes av Don Inigo Manrique de Lara, femte Herre Frigiliana och första greve av Frigiliana under år 1640, och som hans familj sköld kan hittas. Det är fäst på baksidan av ett hus och byggdes där för att ge vatten till byn och som en vattenkanna tråg för djur. Märkligt nog var det oringinally känd som "The New Fountain". Passerar genom gamla stan kan man hitta de Fuente Vieja på Choruelo gatan.

Den 17-talet kyrkan Saint Anthony av Padua - stödpunkten i byn.

Den stolt stående 17th century kyrkan Saint Anthony av Padua - stödpunkten i byn.

Iglesia de San Antonio de Padua (Kyrkan Saint Anthony av Padua)

Byggt 1676 över platsen för en tidigare moské och restaurerat ett århundrade senare var det finansieras av Manrique de Lara familj och slutade år 1676 av Bernardo de Godoy.

Det är i nästan alla sin helhet byggd i renässansstil och många av de ursprungliga fresker fortfarande kan ses i hela, för att inte nämna tre 17th century målningar av utmärkt kvalitet. Det finns en minnestavla vid ingången att detaljer historien om dess konstruktion.

Gamla sädesmagasinet silos nu omvandlats till dagens moderna hem

Forntida spannmålsmagasin silos som nu är moderna hem och butiker.

Reales Positos (Royal Silos)

Forntida silor tillverkade 1767 där Överskottet av säd från överproduktion under ett givet år har förvarats och senare ut under år då spannmålsproduktion var dålig. Även om silor nämns i historiska dokument från 1749 och framåt, är det mycket möjligt att det infördes år 1640, det år då Frigiliana utropades ett självständigt by. Numera är de silos nu ersatts av privatägda hus, som har bevarat den ursprungliga strukturen av synligt rött tegel valv på fasaden och dess mindre synliga kamrarna källare under.

El Torreon

El Torreon - vakttorn, arabiska byggnad eller arkeologiskt gåta?

El Torreon - vakttorn, arabiska byggnad eller arkeologiskt gåta?

Detta är platsen där silon hittades i mitten av 18th century och som i nutid är bredvid ett hus. Mot vad som tidigare spekulerats fram till nu, verkar det osannolikt att dess ursprung är arabiska eftersom den trunkerade Construcción inte erbjuder några likheter med den arkitektoniska stil som kan förväntas av denna period. Mer troligt är att det kan vara en senare konstruktion av den typ som blev rika under den 18-talet fungerar som ett vakttorn mot pirater.

El Castillo (Slottet)

Ruinerna av den militära fästningen med utsikt Frigiliana

Ruinerna av den militära fästningen vittne till en av de mest berömda och brutala strider mellan morer och kristna.

Konstruerad troligtvis runt 11-talet som en militär fästning, tog upp en yta på 4000m2. Slaget vid Frigiliana resulterade i sin nästan fullständiga förstörelsen på den del av de kristna med målet är att undvika att morerna kunde återvända och beväpna inom fästningen väggar. Efter dess förstörelse, den enda kvarvarande resterna finns vissa stiftelser och trasiga delar av väggen och anslut ramp som leder upp till fästningen.

Casa del Apero

Casa del Apero - har många bygg-och kulturcentrum.

Casa del Apero: den mångsidiga, dynamisk, gör-alla, mångsidig center, tidigare nutid och framtid. En modern dag referens och one-stop shop. Enkelt och otroligt fantastiskt.

den mångsidiga, dynamisk, gör-alla, mångsidig center, tidigare nutid och framtid. En modern dag referens och one-stop shop. Enkelt och otroligt fantastiskt.

Barrio Mudejar (Moriska kvarteren)

En av 12 plack berättar om slaget vid Frigiliana.

En av 12 plattor runt om i byn, berättar historien om slaget vid Frigiliana mellan morer och kristna.

Den moriska kvarteren ligger i gamla stan i Frigiliana och utgör ett monument i sig, som vissa kritiker har klassificerats som "det bästa exemplet på en arkitektonisk ensemble av byggnader av arabiskt ursprung som finns i provinsen Málaga. Detta är inte överraskande eftersom Frigiliana är byn med flest utmärkelser för sin höga bevarande och beutification.

Värt att nämna också är de tolv kaklade paneler som kan hittas längs en linje genom den gamla byn som beskriver det berömda slaget vid Frigiliana som markerade det definitiva slutet av förekomsten av morerna på Iberiska halvön.

Tillbaka till toppen

Geografi, miljö och väder

Frigiliana har en yta på ungefär en kvadratkilometer och är beläget vid foten på södra sidan av bergskedjan Almijara, garanterar utsikt över Medelhavet från nästan varje punkt. Frigiliana är bara 6 kilometer från semesterorten Nerja på kusten nedan. Resa österut från Málaga längs Costa del Sol, är Frigiliana den östligaste byn i provinsen Ändå är det bara 60 kilometer från provinshuvudstaden Malaga och 26 kilometer från den regionala huvudstaden i Axarquia, Velez-Malaga.

För detaljerad, fördjupad och upp till minut väderinformation, gå till den spanska meteorologiska byråns webbplats som är utan tvekan den bästa väderinformationen i Spanien. Länken tar dig direkt genom att den engelska versionen av webbplatsen.

Tillbaka till toppen

Butiker och lokala råvaror

Det finns många butiker i byn erbjuder ett relativt varierat utbud av produkter och artiklar, en del av det allmänna, men mycket av det småskaliga och lokalt tillverkade.

För lokalt odlade frukt och grönsaker och andra grundläggande punkter, det finns ett antal små butiker eller mini-marknader i byn alla ge en anständig urval av lokalt odlade produkter. Den största av dessa små marknader är en tillfällighet närmast till villan och ligger bara en kort promenad bort. Denna mini-marknaden säljer även bröd, fryst kött, alkoholhaltiga drycker, kylda mejeriprodukter och allmänna handelsvaror. Det finns också en in-house delikatesser där de kommer att förbereda smörgåsar eller "bocadillos."

Torsdagar i Frigiliana innebär marknadsdag och hålls i centrum av byn på taket på den nya allmän parkering byggnad, framför busshållplatsen och viktigaste rondell. Det är alltid fulla med folk och det finns många boxar med kläder, skor, mat och diverse andra varor till försäljning. missa inte att betala Antonio ett litet besök. Han är frukt och grönsaker man och säljer rakt ur hans van. Han nästan alltid kommer att säga, "1 euro per kilo", men han nästan alltid kommer att ge dig mycket mer än ett kilo.

Tillbaka till toppen